Har du en drøm? 5 fordeler ved crowdfunding.

Går du rundt med en drøm om å få til et prosjekt? En bok? En dokumentar? Kanskje du har et band og vil gi ut et album? Eller noe helt annet som ingen andre har funnet på? Da tror jeg crowdfunding kan være noe for deg.

I november la jeg ut min aller første crowdfundingkampanje for å finansiere trykking av den neste boka bi om norske gründere. Innen 15 desember håper vi å nå målet om 120.000 kroner. Pengene skal brukes til å trykke boken, få redaktør og designerhjelp. Får vi mer penger vil alt gå til en god engelsk oversettelse av boken.

Det er definitivt langt utenfor min komfortsone, men å kombinere crowdfunding, forhåndssalg og bok er kanskje noe av det beste som har skjedd for forfatterskapet mitt.  

Du kan lese mer om boken på i nettmagasinet Shifter og på selve kampanjesida.

27nov

Først hva er crowdfunding?

Du har noe du vil selge. Du har et prosjekt som du vil at folk støtter. Du legger det ut på en av mange crowdfundingsplattformer også deler du med alle i en tidsbegrenset periode. Kanskje du får penger, kanskje ikke. 

Det finnes ulike typer crowdfunding, og hver plattform har ulike formål.

  •        Equity – du bidrar og blir investor i selskapet
  •        Donasjonsbasert – du bidrar til et godt formål 
  •        Lånebasert – du bidrar, blir investor og får tilbake penger over tid
  •        Belønningsbasert – du bidrar til et godt prosjekt og får en vare eller tjeneste tilbake 
flowmotion
Den norske startupen Flowmotion har nylig lansert deres kampanje på Kickstarter. Det er et eksempel på hvordan man kan bruke crowdfunding for å finansiere drømmeprosjektet. Link i bilde.

Crowdfunding i Norge

En av de mest kjente plattformene i Norge er den internasjonale Kickstarter. Den brukes ofte for å promotere teknologiske dingser og entreprenører med potensielle globale produkter.

På verdens basis i  2015 ble det samlet 34 milliarder dollar via diverse former for crowdfunding. Av dem ble 9.4 millioner samlet i Norge. Vi er på bunn i Europa og havner ganske lavt på internasjonale rankinger for crowdfunding. Det bekreftes av forsker ved UiA Rotem Shneor i Aftenposten og DN.

Ifølge flere forskere årsaken til det er janteloven, man skal liksom ikke stikke seg fram og be om penger til det man driver med. Andre årsaker er at det er gode offentlige støtteordninger, lite kunnskap til crowdfunding, og “liten begeistring i flere kulturbransjer for å kommersialisere produksjon og distribusjon”.

Plattformer som finnes i Norge er bidra.no som har mer fokus på donasjonsbasert crowdfunding, New Jelly med fokus på belønningsbasert og med fokus på musikkbransjen. myshare.live som er ennå i betaversjon og brukes for live i crowdfunding blant annet i Trondheim på Technoport.

Det nyeste innen crowdfunding i Norge er Funde.no som jeg valgte til boken min.

Hvorfor Funde.no?

For meg var disse tre kriteriene viktige i valg av en plattform.  

  • Plattformen skulle være på norsk og engelsk – lokal fokus og global fokus på samme tid. Jeg ville møte menneskene bak plattformen ansikt til ansikt i Norge, og ha løpende dialog med dem mens jeg laget kampanjen.
  • Ja takk til en belønningsbasert plattform, altså ingen veldedighet og ingen teknologiddingser, men fokus på forhåndssalg av en bok.
  • Fokus på kulturbransjen. Det er ensomt å være en norsk bok på Kickstarter, men å være en bok i et hav av teknologi og klær og andre dingser er enda mer ensomt. Jeg ville ha en plattform som hadde fokus på oss forfattere, kunstnere, filmskapere og generelt kulturfolk.

Så dukket Funde.no opp med Ceo Christian Drabløs som tilfredstilte alle kravene. Deres aller første kampanje i Norge fant sted i høst og samlet inn 518.500 kroner. Kampanjen var Klimasøksmål Arktis.  

Jeg likte plattformen, Christian og de islandske gründere så godt at jeg fikk mulighet til å både kjøre kampanjen min der, men også ble spurt om å være med i styret. Styreverv er ikke betalt, og oppgavene mine innebærer for det meste å hjelpe Christian med å lete etter nye prosjekter til kampanjen.

Funde er en plattform opprinnelig fra Island, men har blitt fornorsket i en joint venture med Christian. På Island heter de Karolina Fund og har bidratt til å samle over 15 millioner kroner til diverse kulturprosjekter, alt fra å kjøpe telt til det lokale sirkuset, skaffe penger til å lage dokumentaren som felte den islandske statsministeren under Panama Papers til å hjelpe lokale kunstnere og musikere for å realisere prosjektene deres. På få år har de blitt nummer fire på lista over de mest kjente islandske merkvarer, og gründerteamet er som rockestjerner der borte.

473cf3a810fc15ce6a68189b3e911945
Fundes aller første kampanje i Norge fant sted i høst og samlet inn 518.500 kroner. Kampanjen var Klimasøksmål Arktis.

Hvorfor lokal crowdfunding er viktig?

Hva skal man med enda et plattform i Norge hvis det går dårlig med crowdfunding her fra før av? Jeg tror det er behov for et sånt plattform her. Ta for eksempel Kickstarter. Den er veldig bra og internasjonal, men ville et prosjekt som søker støtte til sirkustelt på Island passet der? Nei, jeg tror ikke det. Kickstarter er alle og ingen. 

Grunnen til at de sirkusfolka fikk større gjennomslag med kampanjen sin på Karolina Fund er fordi de henvendte seg både på islandsk og engelsk til befolkningen på Island. De kjente godt til målgruppen deres, og hvordan formidle budskapet på best mulig måte. Deres tekst og video nådde ut i lokal media og skapte masse lokalt engasjement. Folk bidro og fikk samtidig billetter og kunne gå og se forestillinger.

Kampanjer på Funde/Karolina Fund er laget slik at hvis man ikke samler inn hele summen innen viss tid, så vil ikke prosjektskaperen får noe ut av det. Derfor med sirkusteltet fikk islendingene en kraftig insentiv til å støtte prosjektet, fordi hvis de lot være å engasjere seg og støtte det så ville ikke det blitt noe sirkus på Island.

Verden blir mer global, likevel er verden også lokal på samme tid. Derfor har jeg trua på lokal crowdfunding, enten det er i Norge, på Island eller i hele Norden.

sirkus

5 fordeler ved crowdfunding.

Gjennomsnittlig tar det mellom 1-6 måneder å planlegge en bra kampanje. Funde kan bidra med kunnskap om alt som skal til for å lykkes, men til syvende og sist er det innsatsen til deg som skaper som bestemmer utfallet.

Jeg har siden lanseringen for to uker siden sendt ut over 300 eposter, holdt fem foredrag og utallige mange samtaler på messenger for å spre kampanjen. Det tar tid, men samtidig har jeg oppdaget mange fordeler med crowdfunding, som jeg har ikke tenkt på før. 

Hvem er mine lesere?

Når man gir ut på bøker på vanlig vis, så må jeg skrive ferdig boken og selge den for å bli kjent med mine lesere. Nå er det over 155 mennesker som har støttet boken min. Ja, mange er mine venner, men enda flere er folk jeg ikke kjenner. De er mine fremtidige lesere som jeg kan bli kjent med før jeg skriver ferdig boken, og forstå hva de håper å få ut av lese min bok.

Er ideen god nok?

Gjennom kampanjen kan jeg validere ideen for mitt prosjekt. Hva om ingen hadde støttet boken min, selv om kampanjen var godt laget? Sykt flaut, men også en viktig signal på at kanskje denne boken kommer ikke til å selge så mye, kanskje tema ikke vekker så mye interesse blant folk. Det er en grei måte å teste ut ideene på. Hadde det skjedd, så ville jeg enten endret boken, eller lansert den som ebok og spart trykkekostnadene.

Tid og mer kontroll

Jeg har søkt støtte til denne boken på 6 ulike plasser. Hvert søknad har tatt minst en uke, og det tok mellom 3-8 måneder å få svar på søknaden. Jeg fikk gjennomslag på bare ett søknad. Her på Funde tok det meg 1 måned å planlegge kampanjen, så tar det 1 måned til å kjøre kampanjen. Så i løpet av 2-3 måneder vet jeg om jeg får finansiert boken eller ikke, og det er opptil meg å skaffe finansiering, ikke en ukjent saksbehandler. 

Hvor mye som blir solgt?

Hvor mange bøker skal man trykke? Det er noe mange forlag bommer på, fordi man aner ikke hvor mange som vil kjøpe boken. Med crowdfunding har jeg en viss anelse av hvor mange bøker jeg skal trykke fordi jeg vet hvor mange som har blitt solgt gjennom crowdfunding.

Jeg er motivert!

I høst før jeg lanserte kampanjen, så skrev jeg på boken hver dag og holdt nesten på å gå på veggen fordi det var så tungt. Jeg trodde at å lansere en crowdfundingkampanje før jeg var ferdig med boken vil gjøre ting verre, at det vil føre til skrivesperre, at jeg blir aldri ferdig og alt kommer til å gå til helvete. Det motsatte har skjedd. Jeg er mer motivert enn noensinne fordi jeg har fått så mange gode tilbakemeldinger og støtte. Nå vet jeg at denne boken er det virkelig behov for, og at dere ser fram til å lese den.

I dag 27 november 2016. Det er 18 dager igjen av kampanjen. Jeg og teamet mitt håper å nå målet om 120.000 kroner, og vi har gått kraftig ned i pris per bok særlig hvis du kjøper mange. Tilbudet varer frem til siste dagen av kampanjen.  

Vi er supertakknemlige for at du støtter og deler kampanjen videre. Takk!

Vil du følge med på flere bloggposter, kan du melde deg på nyhetsbrevet her. Jeg sender ut nyhetsbrev svært sjeldent, så ingen fare for spam.