Les gründerhistorien til Bente Sollid Storehaug + juletilbud på boken

Da Bente Sollid Storehaug var 19 år sto hun foran sitt livs utfordring – å si ja eller nei til jobbtilbudet om å bli redaktør i lokalavisen. Ville hun klare det? Hun tenkte på det i ett døgn, sa ja, og gikk inn i historien som den yngste redaktøren i Norge.  Siden den gang har hennes liv bestått av en rekke brå vendinger. Etter redaktørjobben skulle hun bli siviløkonom, men sluttet på NHH etter en uke.

Da hennes første selskap, Digital Hverdag, etter flere fusjoner og navneendringer var blitt notert på Stockholmsbørsen, takket hun ja til en ledende stilling i det sammenslåtte selskapet. Tre dager senere ombestemte hun seg, solgte seg ut, flyttet til Frankrike og fikk barn. Samtidig tok hun en rekke styreposisjoner, og ble rådgiver for unge entreprenører og mer erfarne ledere.

Nå er hun tilbake som gründer. Hennes drivkraft er disrupsjon; markante, teknologiske endringer som snur opp ned på mange bransjer, og skaper helt nye behov og løsninger. Hva vil hun finne på denne gangen?

Dette intervjuet er fra boken Alt eller Ingenting. I stedet for offisielle pressefoto, har vi fått bilder av alle gründere da de var helt i starten av sin karriere. Her er Bente da hun ble den yngste redaktøren i Norge.

Da Bente var 18 år ville hun bli journalist, og skaffet seg jobb i lokalavisen Stim. Det falt i smak, så da hun flyttet til Molde for å studere statsvitenskap jobbet hun samtidig deltid i avisen Romsdals Budstikke. En dag ble hun kalt inn på kontoret til redaktøren. Han sa: «Nå skal jeg spørre deg om noe, og du får ikke lov til å si nei. Vi har kjøpt avisa Stim og skal gjøre store endringer. Blant annet skal vi endre navn til Kyst-Nytt og ansette en ny redaktør. Det skal bli deg.»

– Jeg ble vettskremt. Jeg tenkte at jeg ikke kom til å klare det. Men han ga meg tid til å tenke. Jeg kjente på det, og våget å si ja til en utfordring som egentlig var to nummer for stor.

Slik ble hun den yngste redaktøren i Norge, 19 år gammel. De neste årene jobbet hun nesten døgnet rundt med å produsere 2-3 avisutgaver i uken. Redaktøren i Romsdals Budstikke holdt sitt løfte om å støtte henne underveis.

– Det er utrolig hva du får til når du har folk med mye erfaring rundt deg, som du kan spørre om hjelp. Det er store oppgaver som du vokser på.

Etter at redaktørjobben og studiene i statsvitenskap var unnagjort, var hun bestemt på å dra til Norges Handelshøyskole i Bergen for å bli siviløkonom. De neste fire årene var planlagt. Allerede før immatrikuleringen ombestemte hun seg, og dro tilbake til Molde.

– Plutselig skjønte jeg at: «Nei, dette vil jeg ikke». Det bare stemte ikke.

Der og da føltes det som et nederlag, men i etterkant ser hun at det var en riktig avgjørelse.

– Jeg har sannsynligvis aldri vært et A4-menneske. Ofte har jeg følt meg annerledes. Jeg har en sterk indre drivkraft. Den har jeg lært meg til å stole på. Jeg må kjenne at dette er meg. Da hun var 26 år, bestemte hun seg for å starte eget firma, Digital Hverdag. Målet var å hjelpe bedrifter ut på nett. Hun fikk avslag fra datidens Innovasjon Norge, som ikke ville støtte en forretningsidé hvor teknologi og kommunikasjon smeltet sammen. I stedet fikk hun beskjed om å velge det ene eller det andre.

– Internett var nytt og ukjent for de fleste i 1993. Jeg klandrer ikke saksbehandleren for at hun ikke så den samme fremtiden som meg, men hun var farlig nær ved å sette et punktum for min gründerdrøm.

En bankdirektør på Sunnmøre ble redningen. Han lånte Bente og medgründeren Ove Ramstad de resterende 200.000 kronene, slik at aksjekapitalen kom opp i en halv million.

– Vi skulle gi råd, lede prosjektene, designe nettsider og gjøre den tekniske programmeringen. Utviklingen gikk raskt, og allerede etter et par år jobbet vi med databaseprogrammering og utarbeidet internettstrategier.

I 1998 fusjonerte de med New Media Science. Det ble det desidert største norske miljøet for internettrådgivning, design og programmering. Flere av deres kunder vant priser, blant annet pris for beste tekniske nettsideløsning i Norden. Den ble avgjørende for deres svenske vekstmuligheter. Like etter fusjonerte Bentes selskap med svenske Linnea Group, og deretter Cell Consulting. Etter alle fusjonene ble det endelige navnet Cell Network. Rett etterpå, i begynnelsen av 2000, fusjonerte det sammenslåtte Cell Network med det betydelig større it-konsulentselskapet Mandator. Bente ledet da den norske virksomheten og satt også i konsernets nordiske ledergruppe. Hun fikk tilbud om å gå inn i konsernledelsen i Sverige, og å bli styreleder for Norge.

– Det var en utrolig spennende stilling. Jeg takket ja, men tre dager senere ombestemte jeg meg og solgte meg ut av selskapet. Det var forlokkende å si ja der og da, og fortsette å utvikle selskapet videre. Men når jeg tok i betraktning hele livssituasjonen, ble svaret nei. Jeg ville ikke si ja til 280 reisedager, og fortsette med den omflakkende tilværelsen jeg hadde hatt i mange år.

Bente kjøpte hus i Frankrike og flyttet dit sammen med sin mann. Hun måtte klarne hodet, og finne ut hva hun hadde lyst til å gjøre videre.

– Jeg unnet meg en slakkere tilværelse, og ga blaffen i alle velmenende råd om at karrieren ville ta skade av et for langt opphold utenlands. «Ta skade av hva?», tenkte jeg i mitt stille sinn.

Bente skriver for DN Gründer. Pressefoto av Dagens Næringsliv.

I sin blogg Digital Hverdag skrev hun følgende om valget: «Mine veier har stort sett alltid vært staket ut av min egen gründerkraft. Denne kraften skulle jeg ikke miste. Nå ville jeg bli mamma. Det var, og er, en tid for alt.» Årene som småbarnsmor ble ikke et like stort hull i CV-en som mange antok det ville bli. Bente tok på seg flere styreverv, både i store konsern og i oppstartselskap. I en av sine spalter i Dagens Næringsliv beskrev hun hvordan det var å bygge opp Digital Hverdag, og hvorfor hun ville bli gründer igjen.

– Det manglet ikke på advarsler: «Kan du ikke få deg en trygg og god jobb?» «Du jobber jo døgnet rundt?» «Hva med barn og familie?» De hadde rett. Jeg har ofret mye. Feriene gikk med til oppstart av nye selskaper, fusjoner, oppkjøp og store kundeprosjekt. Svært få har misunt meg denne tilværelsen. Slik er gründerlivet. Likevel velger jeg det gang på gang. For meg er det større trygghet i å velge veier med bratte lærekurver og selvrealisering. Ja, det kan være ukomfortabelt, men realiseringen gir også en enorm frihet.

Bente hadde lyst til å gjøre noe meningsfylt, og det tok tid å finne den rette idéen.

– Jeg ville skape en virksomhet som kunne ta en helt ny posisjon, og ikke konkurrere med eksisterende aktører. Det er det jeg trives best med.

Hun så etter markante teknologiske skift som kunne gjøre at en hel bransje endret karakter. Mediebransjen var et godt sted å begynne. Et stort antall digitale kanaler, big data, maskinlæring, kunstig intelligens og annet var i ferd med å skape helt nye forutsetninger og forretningsmodeller. I 2014 var tiden moden for å bli teknologigründer på nytt. Ved å kombinere teknologi fra det franske selskapet ESV og det norske Cxense, dannet hun et nytt selskap, som ble kalt Wizaly. Det er på en måte en del av det franske ESV, men samtidig er det en ekstern startup på utsida av det franske morselskapet. Nå skulle hun gjøre slutt på ineffektiv markedsføring og synsing i mediebransjen.

– I løpet av de første 20 årene med internett har vi målt visninger og klikk for å vurdere om en annonse eller en artikkel har nådd mange mennesker. Store annonsører har brukt mange millioner kroner på den typen markedsføring, uten å forstå kanalenes egentlige bidrag til den konverteringen som oppstår nederst i salgstrakten.

– Hva om man kunne spore hele kundereisen, gi annonsørene et reelt bilde av hva deres penger blir brukt til, og måle effekten av annonseringen på tvers av alle digitale kanaler? Om du tydelig kunne se hvilken av kanalene som bidro til salg? Det ville være innsikt som erstatter magefølelse og synsing innenfor digitale mediekjøp. Det syntes jeg var interessant.

Konsernsjefen i ESV, Stanislas di Vittorio, er en viktig støttespiller for Bente.

– Stanislas er en av de dyktigste internett-teknologene i Europa. Han har sin doktorgrad i fysikk fra MIT, og det er inspirerende å jobbe med ham. Han er tydelig på at han leverer teknologi og støtter oss fra Paris, men at det er vi som videreutvikler selskapet.

– Det er fantastisk. Hvis han hadde detaljstyrt alt hadde vi mistet motivasjonen, og det forstår han godt. Han vet at vi trenger frihet til å tenke utenfor boksen. Som gründer treffer du både folk som trekker deg ned og folk som hjelper deg til å vokse. Det må man være oppmerksom på, og heller jobbe med den sistnevnte gruppen.

Bente sier at hun selv er ikke så opptatt av alle detaljer ved teknologien, men av nytten den kan skape.

– Vi er et utadvendt selskap, og vi deler gjerne kunnskapen vår, for eksempel på bloggen digitalhverdag.media. Vi er opptatt av transparens i alle relasjoner og er rause. Er det gründere som tar kontakt og spør om råd, sier jeg sjelden nei. Jeg tror på «pay it forward»-kulturen.

Tror du det blir exit? Eller når kommer exit?

– Jeg ser ikke for meg en exit ennå, men jeg vet at den kommer. Da vi gjorde en avtale med ESV, sto det i kontrakten at hvis de blir solgt, følger vi med på kjøpet. Der sa vi nei. Skal det bli en exit skal vi velge den selv.

Råd fra Bente

SELVLEDELSE
Min gründerfilosofi har alltid vært: si aldri nei til en utfordring. Møt alle henvendelser med et åpent sinn. Lær deg å elske livet utenfor komfortsonen.

INVESTOR
Som investor ser jeg etter markante teknologiske endringer som gjør at en bransje endrer karakter, samt personer som kan forstå disse endringene. Du må identifisere behov i markedet, og hva som skal til for å ta en posisjon slik at du legger til rette for vekst når timingen er rett.

MOTGANG
Det å bygge et selskap er kontinuerlig oppoverbakke. Men motgang er ikke så ille som det høres ut. Motbakkene tvinger deg til å gi litt ekstra. Det er ofte det som må til for å lykkes.

Det er tungt å være førstegangsgründer. Skal gründerentusiasmen blomstre, må det overføres kompetanse fra sterke ledere til yngre grundere. Derfor må du spørre om hjelp. De gangene jeg gjorde det, fikk jeg alltid bra respons. Folk var rause med å bruke tid på en som var mye yngre og trengte gode råd. Du blir aldri for voksen, og du får aldri nok erfaring og kunnskap.

Bentes utfordring til leserne

Disruptive selskap bygger på ny, sterk teknologi og møter tradisjonelle virksomheter med kundefokus fremfor produktorientering. Innovatørene operasjonaliserer, bedrer avkastningen og reduserer kostnader gjennom ny smart teknologi. Mulighetene for å skape nye virksomheter har aldri vært bedre enn nå. Norge har foreløpig ingen unicorn-selskaper, mens Sverige har fått frem sterke startups som Skype, Spotify, King, Mojang, Klarna, Truecaller og iZettle. Hvorfor lykkes ikke Norge på samme måte i den internasjonale internettøkonomien?

Ditt svar? 🙂

 


Dette intervjuet ble gjort tidligere i 2017. Siden har Bentes selskap fått et nytt navn og retning – Wizaly Nordic. De er fortsatt en del av ESV-gruppen. Her kan du lese om de nye endringene. 

Bente blogger aktivt på digitalhverdag.media sammen med seriegründeren Jan Sollid Storehaug. Du finner mange spennende og relevante artikler der.

Intervjuet er tatt ut av boken Alt eller Ingenting, de 99 beste rådene fra norske gründere og investorer. Vil du kjøpe/lese mer fra boken Alt eller Ingenting, finner du innledning her og boksiden med flere utdrag her. Boken er om dagen på juletilbud!