Oppsummering

Godt nytt år!

Det er allerede 2016, men jeg tenkte jeg skulle se tilbake på 2015.

Januar 2015

Det startet med saken i Teknisk Ukeblad – 20 startups du bør følge med på i 2015. 

Så var det TEDxOslo. Der fikk jeg snakke om verdien av et liv hvis man ikke har papirer, og om flyktninger som krysser Middelhavet. Her kan du se talen.

Fantastisk scene – Universitets Aula og Munch-malerier. Takk til gjengen bak TedxOslo for at jeg fikk være med. Det førte til flere internasjonale foredrag denne høsten!

2015-01-28 15.31.02-1

Så reiste jeg på bokturne med den nye boken min Takk til Trondheim, Stord og Svolvær. Lofoten var som vanlig helt magisk.

2015-01-26 13.41.15

Februar 2015

DN Magasinet og selveste Jonas Forsang lagde et portrettintervju med meg.

Så var det paneldebatt om flyktninger på Human Rights, Humans Wrongs i Oslo. Den festivalen anbefaler jeg på det sterkeste – 16-21 Februar 2016.

I februar besøkte jeg Litteraturhuset i Bergen og Litteraturhuset i Oslo for å intervjue den italienske forfatteren og journalisten Giuseppe Catozzella. Han har skrevet romanen Ikke si at du er redd. Her portretteres det somaliske friidrettstalentet Samia Yusuf Omar og hennes tragiske reise til Europa. Svært aktuell bok i dag også.

2015-02-24 19.08.04-1.jpg

Mars 2015

Jeg fikk være flue på veggen og lære masse om entreprenørskap med en gjeng bak Bubblebar – Oslos event for startups av startups. Det har gått bra med dem siden. Neste event blir 22 januar!

By:Larm Interactive hadde fantastisk line-up i år. En av gjestene som inspirerte meg var Akram Dweikat. Han satte i gang gründerbevegelse i hjembyen sin Nablus, Palestina som har blitt lagt merke internasjonalt.

Fact: Han er skikkelig underdog i Nablus og har ingen velstående connections. Han prøvde forgjeves å møte rektoren på universitet sitt for å få han med entreprenørskapsbølgen, men fikk stadig avslag. Så kom Obama på besøk og møte Akram og andre ungdommer, etter det hadde rektoren plutselig tid…

På By:Larm intervjuet jeg på scenen Ryan Holiday som har skrevet flere strålende bøker om Growth Hack Marketing og Obstacle is The Way om gamle stoikerne.

 

April 2015

I april sluttet jeg i jobben min i Teknisk Ukeblad. Det er mange som ble lei seg, inkludert Eirik Urke her på bildet. Det var trist, men samtidig rett. Jeg hadde vært der i fire år og ville gjerne prøve å leve som forfatter, foredragsholder og frilansjournalist innenfor entreprenørskap og innovasjon. Det var noen av de fineste årene i mitt liv, og jeg fikk lære masse om norsk næringsliv og startup-scenen.

2015-04-17 23.58.50

Jeg dro på en lang reise og jobbet med min neste bok – Munnkurv i det moderne arbeidslivet som vi fikk støtte til fra Fritt Ord og NFFO. Den boken ville aldri blitt til uten Dag Yngve Dahle som likte ideen min, og skrev mesteparten av boken.

Lansering allerede i år 14 januar 2016. 

Mai 20152015-05-08 00.43.40

Det var sent på natta i Thailand, jeg pakket sekken min for å dra til Bangkok også fikk jeg en melding om at jeg ble kåret til Best Startup Journalist Norway 2015. Det var en fantastisk anerkjennelse. Det ga mersmak for å planlegge to nye bøker om entreprenørskap og norske gründere i 2016.

 

Juni og Juli 2015

Det ble motivasjonsforedrag i regi av iFokus i Stavanger og mer jobbing med boken.  Så kom telefon fra den israelske ambassaden og jeg ble med deres Future Leaders Delegation til Israel sammen med 40 andre folk fra hele Europa som jobbet med entreprenørskap.

Vi fikk blant annet besøke Jerusalem Venture Partners. De har hjulpet noen av de største israelske selskapene og produktene som har spredd seg over hele verden og blitt solgt for mange milliarder dollar. Vi var også innom bedouinlandsbyen hvor lokale kvinner drev et vellykket prosjekt innenfor sosialt entreprenørskap.

2015-07-08 07.58.14

August og September 2015

Innovator eller Gründernes Oscar fant sted på Samfundet og jeg var med i jury for Årets Ung Innovasjonspris. Målet med prisen er å synliggjøre dyktige kvinner fra hele landet. Her er mer info om vinneren.

FRAM Innovasjonssenter ved Ntnu i Trondheim ble åpnet i september 2015. Jeg var konferansier på åpningen og møtte mange kule gründere. Overraskende mange kvinnelige gründere i Trondheim – fra FlowMotion, Chemfree og SparkNtnu. Det mangfoldet har jeg ikke sett på events i Oslo.

2015-09-02 21.50.01-1

Høsten var preget av flyktningkrisen og de tragiske hendelsene i Middelhavet. Jeg tror det gikk sterkt inn på oss alle. Derfor handlet flere av foredragene mine i høst om flyktninger, blant annet i København hos European Communcators Circle. Det var ganske utrolig å bli invitert dit og møte toppkommunikasjonsdirektører fra hele Europa, mange var ydmyke og ønsket å sette i gang tiltak for å hjelpe flyktninger.

I september dro jeg til Tromsø for å holde foredrag på Redd Barnas landsmøte, Internasjonalt seminar og Filosofiske samtaler.

Etter det ble det foredrag i Budapest – Heroes festival. Den ble startet av Philipp Zimbardo, mannen bak den legendariske Stanford Prison Experiment. Han har i mange år forsket på hva gjør mennesker onde, men på et tidspunkt ble han lei og ville undersøke hva gjør mennesker gode. Han har siden gjennomført en del kurs og treninger i hvordan det er å være hverdagshelt. Det snakket han om på festivalen i Budapest, og det var veldig aktuelt i forbindelse med flyktningkrisen i Ungarn den høsten.

Mange av de jeg snakket med på festivalen var utrolig lei seg for den negative oppmerksomheten som Ungarn og ledernes fiendtlige uttalelser fikk internasjonalt, og presiserte at mange ville gjerne hjelpe flyktninger.

2015-10-01 20.17.12

Mitt engasjement for entreprenørskap og flyktninger førte til at jeg ble invitert å snakke hos Google i Oslo foran mange trainees fra hele verden. De ønsket å være involvert og skape it-løsninger i forbindelse med flyktningkrisen.

2015-09-14 12.44.03-1

Oktober 2015

Oslo Innovation Week was a blast! Her er intervjuet jeg gjorde med Anders Mjåset om relanseringen av Mesh, med Anita Schjøll Brede som utfordret publikum på åpningen av uken og om Fellesverkstedet + Makers Revolution i Norge.

Samme måneden hadde Julien S. Bourrelle, Nicholas Lund og meg boklansering på Frogner House av The Social Guidebook to Norway. Selve boka kom ut i 2014 på engelsk. I år fikk jeg være med og oversette den til norsk.

2015-11-01 09.43.13

November 2015

Helt ut av det blå ringte Unicef. Var ganske starstruck da jeg skypet med deres hovedkontor i NY. Unicef Innovation Labs finnes over hele verden, særlig i Asia og Afrika. Målet er å fostre mer innovasjon og bruk av teknologi og skape open-source løsninger i utsatte områder som flyktningleir, hvor det har vært jordskjelv eller flom også videre.

I november samlet de gründere, Unicef-ledere, sosialantropologer, teknologer og andre til en Unicef Youth Innovation Summit. Der snakket jeg om at noen av de beste flyktningene var gründere, og hvordan legge til rette for mer innovasjon blant flyktninger.

En kronikk i Aftenposten i september, førte til en tweet og møte også i november sammen med flere fra Trondheim, blant annet gründerkontoret Digs begynte vi å lage gründerkurs for flyktninger. Det ble en sak i e24 og mange spennende folk som meldte seg på for å hjelpe. Vi hadde event i Trondheim og samlet alle interesserte. Det skjer mer i januar 2016!

Her er bilde av Adria, Janina, Jaya og meg i planleggingsfase på Skype:-)

2015-11-24 14.02.57

Desember 2015

I desember ble jeg kjent med og skal holde foredrag i regi av Orator foredragsbyrå. De har et lite knippe av foredragsholdere som snakker med hjertet om ting som betyr noe. Så det varmer litt ekstra at jeg ble tatt inn der. Håper å kunne bidra med foredrag på tema som integrering, ytringsfrihet og å stå opp mot urett.

Denne høsten har jeg hatt flott samarbeid med Aftenposten. Mange av kronikkene har jeg tenkt lenge på og var glad for å kunne dele dem med flere.

Skal du leke gründer eller være ordentlig gründer.

Hvordan kan vi bli bedre på nyskaping hvis mannen i gata ikke vet hva vi er gode på.

Ikke gi dem fisk – lær dem å fiske. Gründerkurs for flyktninger.

Betraktninger fra en stemmejomfru.

Kræsjkurs i norsk jul

Og en kronikk i The List i Trondheim – How can we get more women in tech and innovation? Just hire them. 

I desember spikret vi endelig dato for lanseringen av boken Moderne Munnkurv. Med vi mener jeg Gyldendal Fagbokforlag, min eminente medforfatter Dag Yngve Dahle og meg. Her kan du lese mer om det og melde deg på. 

I desember ble jeg også spurt om å holde Ungt Lederskap kurs sammen med Ketil Hvindenbråten. Kurset vil finne sted i Trondheim i januar 2016. Fortsatt mulig å melde seg på!

kaboompics.com_New Year 2015

P.S. Jeg begynte å lage denne posten for reklamens skyld. Men etter hvert har jeg innsett at jeg skrev først og fremst for å vise meg selv at jeg ikke har vært udugelig i år, eller crazy fordi jeg sluttet i den fine jobben min, sa nei til flere spennende jobbtilbud og satset på skrivekarriere.

I år har det til tider føltes som om jeg ikke får til noe eller ikke gjør nok. Kanskje fordi jeg hadde en dårlig dag, eller fordi jeg kunne bla gjennom Facebook og kjenne vondt i magen av hvor mye andre rakk. Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i det.  Man husker godt nederlag, glemmer å feire seierne og dømmer hele året basert på èn dårlig dag. Pluss SoMe-kulturen kan virke lammende på kreativitet og selvtillit hvis man lar seg bli påvirket av det. Det gidder ikke jeg i år. Og anbefaler flere det samme:-)

Jeg ser også at dette året har blitt så spennende og givende takket være fine venner, kolleger og støttespillere. Jeg har fått mange gode råd og oppmuntringer, og sunne vurderinger hvis jeg sutret eller ikke så veien ut. Tusen takk for det og jeg gleder meg til 2016 med dere!